SPKL-lisenssiohjeet

SPKL-lisenssi

Lisenssi oikeuttaa osallistumaan Suomen Palveluskoiraliiton hallinnoimiin kokeisiin ja kilpailuihin.

Kokeeseen / kilpailuun / luonnetestiin / MH-luonnekuvaukseen ei voi Virkussa ilmoittautua ilman rekisteröitymistä.
Kokeisiin ja kilpailuihin, joihin vaaditaan lisenssi, ei voi ilmoittautua ilman voimassa olevaa lisenssiä.

Kokeet ja kilpailut, joissa lisenssi vaaditaan

Lisenssivaatimus koskee palveluskoirakokeita, kansainvälistä pelastuskoirakoetta, tottelevaisuuskokeita, rally-tokoa ja koiratanssia. 
Lisenssivaatimus ei koske seuraavia kokeita tai lajeja: käyttäytymiskoe, kansallinen pelastuskoirakoe ja opastuskoe sekä luonnetesti ja MH-luonnekuvaus.

Alle 18-vuotiaille koiranohjaajille lisenssi on maksuton.

Ulkomaalaisilta koiranohjaajilta ei edellytetä lisenssiä.

Huomioitavaa: SPKL-lisenssi ei korvaa suojelulisenssiä. Suojelukokeisiin osallistuvalla koiranohjaajalla tulee olla voimassa oleva suojelulisenssi. Suojelulisenssi on maksuton, kertaluontoinen (voimassa toistaiseksi, ellei sitä ole muista syistä syytä perua) ja sille on erilliset hakuohjeet.

Lisenssihinnat 2024

SPKL-lisenssi, sis. Palveluskoirat-lehden digijulkaisun 45 €
SPKL-lisenssi, sis. Palveluskoirat-lehden paperijulkaisun 65 €
Kertalisenssi 12 €
Perheenjäsenlisenssi, sis. Palveluskoirat-lehden digijulkaisun 20 €
Alle 18-vuotiaan lisenssi, sis. Palveluskoirat-lehden digijulkaisun 0 €

Lisenssityypit

SPKL-lisenssi, sis. digijulkaisun

SPKL-lisenssin hinta vuonna 2024 on 45 euroa. SPKL-lisenssi on ohjaajakohtainen ja oikeuttaa osallistumaan rajoittamattomaan määrään kokeita ja kilpailuja kalenterivuoden aikana (ainoana rajoitteena lajien säännöt tai koeohjeet sekä mahdolliset roturajoitteet esimerkiksi palveluskoirakokeissa).
SPKL-lisenssi on voimassa kalenterivuoden. Sen hinta on sama riippumatta siitä, missä vaiheessa vuotta se ostetaan.

Esimerkki: Koiranohjaajalla on neljä koiraa, joiden kanssa hän kilpailee. Hän ei osta neljää lisenssiä, vaan ainoastaan yhden lisenssin itselleen.

Lisenssiin kuuluu Palveluskoirat-lehden vuosikerta digijulkaisuna. Jos SPKL-lisenssi ostetaan kesken vuotta, aktivoituu Palveluskoirat-lehden tilaus siitä hetkestä eteenpäin vuoden loppuun. Jos lisenssin haltija ei halua lehteä, hän ilmoittaa tästä lisenssin oston yhteydessä. 

Jos sinulle jo tulee Palveluskoirat-lehti ja haluat saada lehden myös jatkossa, voit SPKL-lisenssin oston yhteydessä muuttaa nykyisen lehtitilauksesi lisenssitilaukseksi. Katso ohjeet kohdasta ”Lisenssin ostaminen”.

SPKL-lisenssin haltija on vakuutettu tapaturman varalta koe- ja kilpailutilanteessa. Lisätietoja vakuutuksesta: http://www.palveluskoiraliitto.fi/palveluskoiraliitto/vakuutukset.html

SPKL-lisenssi, sis. paperijulkaisun

SPKL-lisenssin hinta vuonna 2024 on 65 euroa. SPKL-lisenssi on ohjaajakohtainen ja oikeuttaa osallistumaan rajoittamattomaan määrään kokeita ja kilpailuja kalenterivuoden aikana (ainoana rajoitteena lajien säännöt tai koeohjeet sekä mahdolliset roturajoitteet esimerkiksi palveluskoirakokeissa).
SPKL-lisenssi on voimassa kalenterivuoden. Sen hinta on sama riippumatta siitä, missä vaiheessa vuotta se ostetaan.

Esimerkki: Koiranohjaajalla on neljä koiraa, joiden kanssa hän kilpailee. Hän ei osta neljää lisenssiä, vaan ainoastaan yhden lisenssin itselleen.

Lisenssiin kuuluu Palveluskoirat-lehden vuosikerta paperijulkaisuna, sekä oikeudet digijulkaisuun. Jos SPKL-lisenssi ostetaan kesken vuotta, aktivoituu Palveluskoirat-lehden tilaus siitä hetkestä eteenpäin vuoden loppuun. Jo ilmestyneitä alkuvuoden lehtiä ei toimiteta erikseen. Jos lisenssin haltija ei halua lehteä, hän ilmoittaa tästä lisenssin oston yhteydessä. 

Jos sinulle jo tulee Palveluskoirat-lehti ja haluat saada lehden myös jatkossa, voit SPKL-lisenssin oston yhteydessä muuttaa nykyisen lehtitilauksesi lisenssitilaukseksi. Katso ohjeet kohdasta ”Lisenssin ostaminen”.

SPKL-lisenssin haltija on vakuutettu tapaturman varalta koe- ja kilpailutilanteessa. Lisätietoja vakuutuksesta: http://www.palveluskoiraliitto.fi/palveluskoiraliitto/vakuutukset.html

Perheenjäsenlisenssi

Kun perheeseen on ostettu yksi täysihintainen SPKL-lisenssi (45/65 euroa), muut yli 18-vuotiaat perheenjäsenet voivat ostaa kukin oman perheenjäsenlisenssin. Perheenjäsen tarkoittaa samassa osoitteessa asuvia henkilöitä. Yhden perheenjäsenlisenssin hinta on 20 euroa.

Esimerkki: Jos perheessä on kolme henkilöä, jotka asuvat samassa osoitteessa, jotka kaikki ovat yli 18-vuotiaita, ja jotka kaikki kilpailevat, ensimmäinen henkilö ostaa SPKL-lisenssin, 45 euroa. Tämän jälkeen kaksi muuta henkilöä voivat kukin ostaa perheenjäsenlisenssin, 20 euroa / kpl. Kokonaiskustannus on tällöin 85 euroa/kalenterivuosi.

Perheenjäsenlisenssiin sisältyy Palveluskoirat-lehden digijulkaisu.

Perheenjäsenlisenssin haltija on vakuutettu tapaturman varalta koe- ja kilpailutilanteessa. Lisätietoja vakuutuksesta: http://www.palveluskoiraliitto.fi/palveluskoiraliitto/vakuutukset.html

Kertalisenssi

Kertalisenssin hinta on 12 euroa. Kertalisenssi tarkoittaa osallistumisoikeutta ja yhtä ilmoittautumista yhteen kokeeseen tai kilpailuun (rajoitteena lajien säännöt tai koeohjeet sekä mahdolliset roturajoitteet esimerkiksi palveluskoirakokeissa). Koiranohjaaja voi vuoden aikana ostaa useamman kertalisenssin. Kertalisenssin voi ostaa etukäteen tai Virkku-ilmoittautumisen yhteydessä, ja se linkittyy sen kokeen / kilpailun ID-numeroon, johon ohjaaja koiransa kanssa ilmoittautuu. Tämän jälkeen ostamasi kertalisenssi on käytetty.
Kertalisenssi on voimassa kunnes sen käyttää eli kertalisenssin voimassaolo ei ole sidottu kalenterivuoteen.

Esimerkki: Koiranohjaajalla on neljä koiraa, jotka hän ilmoittaa kaikki samaan koiratanssikilpailuun. Jokaisen ilmoittautumisen yhteydessä ohjaaja ostaa kertalisenssin, eli 4 ilmoittautumista = 4 kertalisenssiä.

Kertalisenssi ei sisällä Palveluskoirat-lehteä.

Kertalisenssin haltija on vakuutettu tapaturman varalta koe- ja kilpailutilanteessa siinä kokeessa/kilpailussa, johon hän on ostanut kertalisenssin. Lisätietoja vakuutuksesta: http://www.palveluskoiraliitto.fi/palveluskoiraliitto/vakuutukset.html

Alle 18-vuotiaan lisenssi, 0 euroa

Alle 18-vuotias voi hankkia itselleen alle 18-vuotiaiden lisenssin, jonka hinta on 0 euroa. Kun henkilö rekisteröityy Virkkuun, järjestelmä pyytää henkilön syntymävuoden. Jos henkilö täyttää 18 vuotta lisenssikauden kuluessa, hän maksaa lisenssimaksun vasta seuraavalle lisenssikaudelle.

Alle 18-vuotiaan lisenssiin sisältyy Palveluskoirat-lehden digijulkaisu.

Esim. Henkilö ottaa käyttöön alle 18-vuotiaan lisenssin tammikuussa 2024, ja hän täyttää 18 vuotta kesäkuussa. Alle 18-vuotiaan lisenssi on voimassa koko kalenterivuoden 2024. Hänen tulee ostaa maksullinen lisenssi vasta seuraavalle kalenterivuodelle 2025.

Lisenssin haltija on vakuutettu tapaturman varalta koe- ja kilpailutilanteessa. Lisätietoja vakuutuksesta: http://www.palveluskoiraliitto.fi/palveluskoiraliitto/vakuutukset.html

Lisenssin ostaminen

Jokaisen kokeeseen ja kilpailuun ilmoittautuvan koiranohjaajan tulee rekisteröityä Virkun käyttäjäksi, eli luoda käyttäjätili.

1. Mene osoitteeseen Virkku.net ja kirjaudu/rekisteröidy.
2. Osta lisenssi
    1. Virkku.net-etusivun bannerin kautta TAI
    2. Virkun etusivun yläreunan lisenssi-/vuosilinkistä TAI
    3. kokeeseen/kilpailuun ilmoittautumisen yhteydessä (kirjautunut käyttäjä).

Valitse sopiva vaihtoehto:

A1. Ostan SPKL-lisenssin vuodelle 2024, en ole vielä lehden tilaaja

1. Kirjaudu sisään Virkkuun / rekisteröidy Virkku-käyttäjäksi.
2. Tarkista/anna osoitetiedot (Omat tiedot -osio Virkussa).
3. Valitse listasta SPKL-lisenssi ja klikkaa ”Hanki lisenssi”. Voit ennen maksamista valita myös, merkitsemällä rastin ruutuun, vaihtoehdon ”En halua lehteä”. Klikkaa sivun alalaidasta ”Hanki lisenssi” ja tämän jälkeen ”Siirry maksamaan”. Maksaminen tapahtuu Paytrailin kautta.

A2. Olen lehden tilaaja ja muutan lehden tilaukseni SPKL-lisenssiksi (jos haluat muuttaa perheenjäsenlisenssiksi, lehden tilaus raukeaa)

1. Kirjaudu sisään Virkkuun / rekisteröidy Virkku-käyttäjäksi.
2. Tarkista/anna osoitetiedot (Omat tiedot -osio Virkussa).
3. Siirry ostamaan SPKL-lisenssi, klikkaa ”Hanki lisenssi”. Jos kirjaamasi osoitetiedot ovat samat kuin lehtitilauksessasi, Virkku automaattisesti yhdistää tiedot ja näyttää ne sivulla.
4. Jos kirjaamasi osoitetiedot eivät täsmää lehtitilauksen kanssa, Virkku ilmoittaa, että lehtitilausta ei löydy. Tarvitset Palveluskoirat-lehden takakannesta tilausnumeron ja postinumeron. Klikkaa ”Kohdista tilaus”. Kirjaa tiedot vaadittuihin kenttiin ja klikkaa ”Rekisteröi”. Nyt tietosi on yhdistetty.
5. Klikkaa ”Hanki lisenssi” ja tämän jälkeen ”Siirry maksamaan”. Maksaminen tapahtuu Paytrailin kautta.

Huom! Jos sinulle tulee lehti, etkä SPKL-lisenssin oston yhteydessä yhdistä tietoja, lehden tilaus jää voimaan ja se uusiutuu automaattisesti ensi vuodelle, jolloin tästä tulee erillinen lasku. Jos et saa lehtitilaustietoja jostain syystä yhdistettyä SPKL-lisenssitilaukseen, ota yhteyttä Palveluskoiraliiton toimistoon.

B. Alle 18-vuotiaan lisenssi, 0 euroa 

1. Kirjaudu sisään Virkkuun / rekisteröidy Virkku-käyttäjäksi.
2. Tarkista/anna osoitetiedot (Omat tiedot -osio Virkussa).
3. Valitse listasta alle 18-vuotiaan lisenssi.
4. Virkku kysyy syntymävuotta. Valitse alasvetovalikosta syntymävuotesi ja klikkaa ”Rekisteröi lisenssi”.

Jos henkilö täyttää 18 vuotta lisenssikauden kuluessa, hän maksaa lisenssimaksun vasta seuraavalla lisenssikaudella.

Esimerkki: Henkilö ottaa käyttöön alle 18-vuotiaan lisenssin tammikuussa 2023, ja hän täyttää 18 vuotta kesäkuussa. Alle 18-vuotiaan lisenssi on voimassa koko kalenterivuoden 2023. Hänen tulee ostaa maksullinen lisenssi vasta seuraavalle kalenterivuodelle 2024.

C. Perheenjäsenlisenssi 

1. Kirjaudu sisään Virkkuun / rekisteröidy Virkku-käyttäjäksi.
2. Taloudessa tulee olla yksi SPKL-lisenssi ostettuna. Vain samassa taloudessa ja osoitteessa asuva henkilö voi ostaa perheenjäsenlisenssin.
3. Pyydä SPKL-lisenssin haltijaa kirjautumaan Virkkuun ja menemään Lisenssi-sivulle. Omat lisenssit -listauksesta löytyy perheenjäsenkoodi, joka on 32-merkkinen kryptattu numero-/kirjainsarja. Pyydä, että SPKL-lisenssin haltija kopioi koodin sinulle.
4. Valitse Virkussa ”Perheenjäsenlisenssi” ja kirjaa koodi vaadittuun kenttään. Kun koodi vastaa samassa taloudessa asuvan SPKL-lisenssin haltijan tietoja, pääset ostamaan perheenjäsenlisenssin.
5. Klikkaa sivun alalaidasta ”Osta lisenssi” ja siirry maksamaan. Maksaminen tapahtuu Paytrailin kautta.

D. Kertalisenssi

1. Kirjaudu sisään Virkkuun / rekisteröidy Virkku-käyttäjäksi.
2. Tarkista/anna osoitetiedot (Omat tiedot -osio Virkussa).
3. Valitse listasta kertalisenssi.
4. Klikkaa ”Hanki lisenssi” ja tämän jälkeen ”Osta lisenssi”. Klikkaa ”Siirry maksamaan”. Maksaminen tapahtuu Paytrailin kautta.

Voit ostaa kertalisenssin valmiiksi jo ennen koetta/kilpailua. Tällöin, kun ilmoittaudut kokeeseen/kilpailuun, Virkku ilmoittaa, että sinulla on jo valmiina kertalisenssi, jonka voit sitten ilmoittautumisen yhteydessä käyttää.

Osallistumisen peruuttaminen

Jos sinulla on kertalisenssi ja perut osallistumisesi kokeeseen,

- kertalisenssi vapautetaan uudelleen käytettäväksi, jos syynä on kyseisen koe-/kilpailulajin säännöissä hyväksytty poisjäämisen syy (esim. ohjaaja on sairastunut tai loukkaantunut, lääkärintodistus tulee esittää; koira on sairastunut, loukkaantunut tai kuollut, eläinlääkärintodistus tulee esittää).
- kertalisenssiä ei vapauteta, jos poisjäännin syy ei ole koe-/kilpailulajin säännöissä hyväksytty.

Koe- ja kilpailujärjestäjät: Kun osallistuja poistetaan osallistujalistalta, kirjataan Virkkuun myös peruutuksen syy. Perunut osallistuja poistuu yhdistykselle näkyvästä listasta. Kaikki peruutetut koeilmoittautumiset tallentuvat Virkun järjestelmänvalvontaan, josta Palveluskoiraliiton toimisto näkee myös kertalisenssin ostajat. SPKL vapauttaa kertalisenssin, jos syynä on kyseisen koe-/kilpailulajin säännöissä hyväksytty poisjäämisen syy.

Peruuntunut koe tai kilpailu

- Jos sinulla on kertalisenssi ja koe tai kilpailu perutaan, lisenssi vapautetaan uudelleen käytettäväksi.
- Kertalisenssi vapautetaan uudelleen käytettäväksi myös tilanteessa, jossa koe tai kilpailu siirretään, etkä voi osallistua uutena ajankohtana.

Tuomarit, koetoimitsijat ja kilpailuavustajat

Tuomareiden, koetoimitsijoiden, kilpailuavustajien tai liikkeenohjaajien ei tarvitse ostaa SPKL-lisenssiä voidakseen toimia näissä toimihenkilötehtävissä.

Palveluskoirakokeiden tuomareiden, koetoimitsijoiden ja kilpailuavustajien tulee olla Palveluskoirat-lehden tilaajia (ks. Palveluskoirakoesääntöihin liittyvät ohjeet toimihenkilöistä). Tämä ei koske avoimien lajien (koiratanssi, rally-toko, toko) tuomareita ja koetoimitsijoita, eikä myöskään luonnetestituomareita ja MH-luonnekuvaajia.

Jos palveluskoirakokeiden tuomari, koetoimitsija tai kilpailuavustaja ostaa SPKL-lisenssin (ei koske kertalisenssiä), hän saa Palveluskoirat-lehden lisenssin mukana, eikä Palveluskoirat-lehteä tarvitse erikseen tilata. Palveluskoirakokeen tuomari, koetoimitsija tai kilpailuavustaja voi myös muuttaa lehtitilauksensa SPKL-lisenssiksi. Katso ohjeet yltä, osiosta ”Lisenssin ostaminen”.

Huomaathan, että jos perheessä on esimerkiksi kaksi palveluskoirakokeiden tuomaria, talouteen tarvitaan vain yksi Palveluskoirat-lehti. Jos molemmat henkilöt myös kilpailevat, kannattaa hankkia yksi SPKL-lisenssi ja yksi perheenjäsenlisenssi. Katso ohjeet yltä, osiosta ”Lisenssin ostaminen”.

Jäsenyhdistyksen jäsenyys

Lisenssin käyttöönoton jälkeen muut koe- ja kilpailuosallistumisvaatimukset säilyvät ennallaan. Palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin osallistuvan koiranohjaajan on edelleen oltava jonkin Suomen Palveluskoiraliiton jäsenyhdistyksen jäsen.

Viestin tai muiden lajien kakkosohjaaja

Viestin tai muiden lajien kakkosohjaaja ei tarvitse lisenssiä. Tällöin kakkosohjaajalla ei ole tapaturmavakuutusta Palveluskoiraliiton kautta kyseisen kokeen aikana.

Koulukuja 1, 04200 Kerava
050 554 9222
toimisto@palveluskoiraliitto.fi
Tietosuojaseloste
Maksuehdot